Kabels en leidingen: ontluchter

De ontluchter

Ontluchten is in veel gevallen een belangrijke zaak. Het ontluchten moet goed gebeuren. Het is in principe niets anders dan het verwijderen van lucht uit leidingsystemen dat met de een of andere vloeistof gevuld is. Dat kan water zijn, zoals bij een cv-installatie het geval is, maar ook bijvoorbeeld met een koelvloeistof.


Remsysteem

Bij een remsysteem is de leiding gevuld met een vloeistof. Indien er in een remsysteem lucht zou zitten, kan dat voor grote problemen zorgen. Lucht is samendrukbaar en vloeistof niet. Daarom moet de lucht, die in een remsysteem zit, met spoed verwijderd worden. Door de lucht zal, als deze in het remsysteem zit, niet naar behoren remmen. Dat kan voor zeer gevaarlijke situaties zorgen.


Koelsysteem

Bij een koelsysteem moet de lucht, die er in zit, ook verwijderd worden. Lucht is een slechte warmtegeleider en daarom moet dat verwijderd worden.


Injectiespuit

Ook wanneer we een injectie krijgen door middel van een injectiespuit moet eerst de lucht uit de spuit verwijderd worden. Er moet voorkomen worden dat er lucht in de bloedbaan komt. Daarvoor houdt men de spuit omhoog, zodat de lucht naar boven komt. Drukt men op de spuit dan zal de lucht worden verwijderd. Dat kun je zien omdat er op een bepaald moment vloeistof uitkomt en dan is de lucht verwijderd.


Cv-installatie

De lucht die in een radiator of in de leidingen aanwezig is, veroorzaakt een rammelend geluid. Om dat te verhelpen moeten we de lucht eruit verwijderen. Daarvoor gaat men de radiator ontluchten. Dat kan door de ontluchter open te draaien die erop is bevestigd. De lucht die zich bovenin heeft gesitueerd, ontsnapt bij het opendraaien.


Ontluchter

Een ontluchter is niets anders dan een apparaatje dat de lucht uit de leidingen kan laten ontsnappen. Bij radiatoren wordt daar vaak gebruik van gemaakt. Om het borrelende geluid tegen te gaan is het verstandig om tijdig te ontluchten. Op die plaatsen waar lucht zit, kan geen heet water zitten. Met een speciaal sleuteltje kan de radiator ontlucht worden. Er wordt tegenwoordig vaak een automatisch ingebouwde ontluchter geplaatst tussen de cv-ketel en de cv-pomp. Indien je een nieuwe cv-ketel koopt, is het verstandig daarbij een automatische ontluchter te plaatsen. Hierdoor zal de lucht die in de installatie zit automatisch worden verwijderd. De levensduur van de ketel zal daardoor ook aanzienlijk worden verlengd. De prestaties worden met een automatische ontluchter aanzienlijk verbeterd. Je hebt met zo'n ontluchter en beter rendement van ongeveer 6%. Je bespaart hierdoor dus automatisch geld. Zorg ervoor dat de hele installatie in orde is waarbij de ontluchters zeker niet mogen ontbreken.

Delen